Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.446.555

Nezapočítání mimořádných splátek insolvence ve vyčíslení závavazku dlužníka - jak se bránit proti obohacení insolvenčního správce?

Odesláno: 
Otevřeno 468 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
2014 mi byla soudem stanovena insolvence v rozsahu 100% na 5 let. 2015 mi nebylo započítáno několik prokazatelných plateb. Nejprve jsem byla hrubě odmítána, že moje jiné platby nedošly. Když jsem napsala, že tuto nesrovnalost nechám vyřešit insolvenčním soudem, bylo mi řečeno, že nějaké peníze jsou "v nějakém šuplíku" a že mi budou později připočteny.
V listopadu 2017 jsem žádala o celkové vyčíslení svého závazku z důvodu předčasného splacení. Vyčíslení mi přišlo, ovšem bez započtení mých prokazatelných plateb a dokonce ještě ve větší výši než v listopadu. O penězích, které mi měly být připočteny mi bylo zděleno, že patří ins. správkyni jako odměna. V prosinci jsem zaplatila celkovou částku dle mých zaplacených plateb, které se ovšem liší s výpočty ins. správkyně. Nyní nevím jak od ledna postupovat? Zda musím platit soudem určenou částku dál a podat žalobu k insolvenčnímu soudu, protože se domnívám, že s mými platbami bylo nezákonně hospodařeno a nebo již neplatit a postupovat jinak? Nerada bych nevědomky jakkoliv porušila zákon a také bych chtěla mýt svoji pohledávku již vyřízenou. Předem mnohokrát děkuji za radu.
 
Dobrý den,

v případě, že insolvenční správkyně nezaúčtovala Vámi poukázané platby, obraťte se s žádostí o prověření situace k insolvenčnímu soudu.

Jelikož insolvenční správce je povinen soudu předkládat 2x ročně zprávu o plnění Vašeho oddlužení, z těchto zpráv můžete vyčíst částky, které byly v daných měsících insolvenční správkyní zaúčtovány.

Hradit však na oddlužení musíte stále dále, dokud nebude pokynem správkyně anebo soudu toto hrazení ukončeno.
Na okraj poznamenávám, že možný rozdíl může vycházet z toho, že nekalkulujete s odměnou správce, která činí 1 089,00 Kč měsíčně (pokud je správkyně plátcem DPH, což většina správců ovšem je).

Zároveň insolvenční správkyně musí deponovat na svou odměnu částku ve výši 6 543,00 Kč, kterou tzv. vrací do rozpočtu od 55. měsíce trvání splátkového kalendáře; pokud by Vaše oddlužení mělo končit dříve, insolvenční správkyně Vám tuto částku, deponovanou na zvláštním účtu, vrátí.
 
Dobrý den, mnohokrát děkuji za odpověď. Právě že z ročních výpisů vím, kdy moje platby nebyly zaúčtované a proto jsem je dokládala. S měsíční odměnou ins. správkyně samozdřejmě počítám. Co se týče deponované odměny, je moje předběžné splacení v 72. měsíci, a bylo mi napsáno, že patří insolvenční správkyni.
 
Dobrý den,

v tomto případě Vá mnezbyde než se obrátit s žádsotí na prověření postupu insolvenčního správce na soud.