Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.446.923

Dědic vyplatil exekuci na nemovitosti, v katastru zůstalo "schválení oddlužení" - co teď?

Odesláno: 
Otevřeno 388 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
v rámci dědického řízení jsme převzali jak dluhy, tak i nemovitost. Vstoupili jsme tak to exekučního řízení a dluhy uhradili. V katastru nemovitostí ČR, tedy KN ČR proběhly nějaké exekuční příkazy, které po úhradě dluhů zmizely.
V současné době jsme zapsání v katastru nemovitostí ČR jako vlastníci my s poznámkou "Omezení vlastnického práva - schváleno oddlužení".
Nemovitost bychom rádi prodali, ovšem nevíme, jestli s ní můžeme takto disponovat a jestli je to překážkou prodeje, pro kterou by nám katastrální úřad vklad neprovedl na kupujícího neprovedl.
Děkuji.
 
Dobrý den,

bez znalosti celého listu vlastnictví nemohu určit, o jaký zápis se ve Vašem případě jedná.

Obecně se však do katastru nemovitostí zapisují poznámky o zjištění úpadku dlužníka (vlastníka nemovitosti), event. o schválení oddlužení vlastníka soudem. U takového zápisu je však uvedeno jméno osoby, ke které se zápis vztahuje.

Otázkou tedy je, k jaké osobě se daná poznámka vztahuje. Pokud k osobě zemřelého, prodej nemovitosti bude proveden, ovšem je vhodné v takovém případě do kupní smlouvy dát též prohlášení o tom, kdy daná osoby, k níž se zápis vztahuje, zemřela.