Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.528.137

Placení výživného při probíhající exekuci - kde vzít peníze, když exekutor skoro vše zabaví?

Odesláno: 
Otevřeno 1077 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
12/2017 mi byla uvaleny 2 exekuce na výdělek, tedy plat či mzdu. Přednostní i nepřednostní. Výživné na dvě děti mám stanoveno ve výši 2x 3000 Kč, celkem tedy 6000 Kč.
Teď při exekuci mi však je vyplaceno jen cca 9300 Kč, tedy na alimenty už mi nezbývají peníze.
Vím, že exekuce na neplacení výživného má přednost před ostatními exekucemi, ale jak je to, pokud exekuci na výživné ještě nemám, chci ho platit, ale při současných exekucích není z čeho... je možné požadovat po zaměstnavateli, aby mi přednostně strhával alimenty před exekucí, na základě soudního rozhodnutí o výživném?
Velmi Vám děkuji za odpověď.
 
Dobrý den, pokud proti Vám není vedena exekuce k uspokojení pohledávky na výživném, ale jsou proti Vám vedeny exekuce jiné, musí zaměstnavatel dle zákona srážet částky ze mzdy až do výše tzv. nezabavitelného minima, které Vám musí vyplatit. Jinak by postupoval proti zákonu. Nelze proto po něm žádat, aby Vám srážel ze mzdy „přednostně“ výživné, a to i pokud máte v ruce soudní rozhodnutí. Máte jedině možnost hradit výživné z částky, která Vám je zaměstnavatelem vyplácena, což při její výši nebude příliš reálné. Je tak pravděpodobné, že matka Vašich dětí podá na základě zmiňovaného soudního rozhodnutí exekuční návrh, aby bylo výživné vymáháno exekučně. Jde o tzv. přednostní pohledávku, takže je větší šance na její uspokojování, i když byla exekuce nařízena později než exekuce jiné. Pokud však máte exekuce i pro uspokojení jiných přednostních pohledávek (např. sociální, zdravotní pojištění), bude možnost srážení na výživné z Vaší mzdy složitější. V každém případě by však Vaše děti o částky výživného nepřišly, byť by byly vymáhány v delším čase.