Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.539

Zpětvzetí žaloby banky na vrácení dluhu před insolvencí dlužníka a zaplacení soudních výloh dlužníkem

Odesláno: 
Otevřeno 545 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
jeden člen rodiny je v insolvenci kde splácí cca 5 různých dluhů, z toho jeden bance. Ta mu poslala dopis, že ruší svou žalobu a žádá po něm pouze soudní výlohy, které prý v době započetí insolvence ješte nebyly vyčísleny. V insolvenci je už 2015-2018. Můžou to po něm žádat? I když jim prostřednictvím té insolvence ten dluh je nějak splácen? A co se stane s těmi penězmi co se jim už zaplatily? A neporuší se tím nějak ta insolvence - zvýhodnění věřitele apod.
On na to stejně nemá, protože mu strhavají z platu a nechavají mu jen životní minimum.
Oni to chtějí zaplatit bokem k té insolvenci - je to možné? A nemělo by ta částka být zahrnuta do té insolvence? Nemůže mu ten insolvenční správce radit špatně nebo se o to starat?
Díky za radu.
 
Dobrý den,

domnívám se, že banka na úhradu žádných takových nákladů nárok nemá.
Pokud dluh ještě v době zjištění úpadku nebyl znám, tj. náhrada nákladů řízení nebyla pravomocně přisouzena, nemá banka na její úhradu právo, neboť vznik nároku nijak neprokázala.

Doporučuji, aby se dlužník zkontaktoval se svým insolvenčním správcem. Sice píšete, že „nemuže mu ten insolvenční správce radit špatně nebo se o to starat“ – otázkou však je, zda se člen rodiny s tímto dotazem na insolvenčního správce vůbec obrátil (což z Vašeho dotazu nevyplývá). Nadto banka takové výzvy doručuje pouze dlužníkovi (protože si musí být vědoma, že insolvenční správce by takové uplatnění vždy odmítl), tedy insolvenční správce o této záležitosti vůbec nemusí být informován.