Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.442.908

Vrácení řidičského průkazu exekutorem dlužníkovi s dluhem na výživném 130.000 Kč - je to zákonný postup?

Odesláno: 
Otevřeno 2616 x
1 odpověď
 
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat,
2013 exekutor vzal bývalému manželovi řidičský průkaz za neplacení výživného. V současné době jsou děti plnoleté, ale jedno je ještě na škole a pan exekutor vrátil ŘO z důvodu plnoletosti dětí, i když je tam dluh na výživném přes 130000 Kč. Je postup správný?
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,

dle ust. § 71a exekučního řádu bylo možné, aby exekutor vydal exekuční příkaz k pozastavení řidičského oprávnění povinného pouze tehdy, jestliže je v exekuci vymáhán nedoplatek výživného na nezletilé dítě. Toto znění bylo účinné až do dne 03.10.2017.

Ode dne 04.10.2017 bylo dané ustanovení novelizováno, tak že nyní zní „Exekuční příkaz k pozastavení řidičského oprávnění povinného může exekutor vydat pouze tehdy, jestliže je v exekuci vymáhán nedoplatek výživného na nezletilé dítě anebo na zletilé dítě do 26 let věku, které se soustavně připravuje studiem na své budoucí povolání. “ Nabyly-li Vaše děti plnoletosti před 03.10.2017, musel po dosažení plnoletosti druhého z nich soudní exekutor exekuční příkaz k pozastavení řidičského oprávnění zrušit a nemohl činit jinak.

Ve Vašem případě bych dopisem adresovaným soudnímu exekutorovi navrhla, aby vydal exekuční příkaz k pozastavení řidičského oprávnění povinného, jelikož jedno z dětí je sice plnoleté, ale připravuje se na budoucí povolání a je mu méně než 26 let. Zároveň uveďte, že nedoplatek na výživném stále není uhrazen, tedy podmínky pro vydání takového exekučního příkazu jsou dle aktuálně platné a účinné právní úpravy splněny.