Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.538.080

Insolvence na vdovský důchod po smrti manžela, manželky

Odesláno: 
Otevřeno 1290 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
v prosinci r. 2015 bylo mé matce a otci povoleno oddlužení plněním splátkového kalendáře. Tatínek ale v říjnu 2017 zemřel. Matce je stále sráženo ze mzdy, což je v pořádku, ale dnes (16.01.2018) jí insolvenční správce vyzval, aby zpětně, za říjen, od kdy má nárok na vdovský důchod, doplatila částku 6000 Kč, což je výše vdovského důchodu, který ji byl přiznán. Dále jí bylo sděleno, že celý vdovský důchod, ze kterého je mimochodem na insolvenči již sráženo 900 Kč, tedy částku, která z něj zbyde, tak má maminka zasílat insolvenčnímu správci. Bere se to prý jako další příjem a matce má dle slov správce, zbýt pouze nezabavitelná částka z výplaty, nic víc.
Je prosím vás toto běžný postup? A je to zákonné? Popřípadě jak se můžeme bránit? Chápu, že se z důchodu srážka udělat musí, ale přijde mi nelidské ho celý posílat správci, když se vše sráží tak jak má bez prodlení. Moc děkuji za odpověď
 
Dobrý den,

nevím, jaká je přesná výše čisté mzdy Vaší maminky, ale platí, že veškeré postižitelné příjmy dlužníka za daný kalendářní měsíc mají být sečteny a z jejich celkového součtu provedena srážka.

Maximální nezabavitelná částka jednotlivce bez další vyživované osoby činí v roce 2018 částku 9 338, - Kč (pro rok 2017 činila maximální nezabavitelná částka jednotlivce 9 232, - Kč). Pokud tak mamince z její mzdy zůstává právě tato částku, vdovský důchod by měl být použil v plném rozsahu k uspokojení věřitelů v insolvenčním řízení.

Výši srážek pro rok 2017 si můžete ověřit v kalkulačce Ministerstva spravedlnosti (http://insolvencni-zakon.justice.cz/kalkukator-splatek.html).
Pokud mamince v daných měsících zůstalo méně, než je 9 232, - Kč pro rok 2017 a 9 338, - Kč pro rok 2018, sdělte toto insolvenčnímu správci s tím, že jeho výpočty jsou mylné.