Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.212

Těhotenství a insolvence - je možné snížení splátky na žádost těhotné dlužnice v oddlužení?

Odesláno: 
Otevřeno 2332 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
právě jsem zjistila, že jsem těhotná a od srpna 2017 mi strhává zaměstnavatel insolveci. Jde mi o to, kolik mi může insolvenční správce strhávat nebo spíš kdy mohu u soudu požádat o snížení splátky. Uvědomuji si, že je nezodpovědné si miminko nechat, ale je mi 30 let a je to moje první dítě, tak to nechci řešit potratem. Bydlím s partnerem v pronájmu za cca 5000 Kč. Může mi soud snížit splátku?
Jaká je pravděpodobnost, že neuspěji se snížením? Spočítala jsem si, že rodičovský příspěvek na 2 roky bych mohla mít 9167 Kč. Vím, že za těch 5 let je potřeba zaplatit minimálně 30% dlužné částky, ale do toho se nepočítá částka pro ins. správce 1089 Kč? Nebo ano? v současné době je můj příjem cca 18000 Kč čistého. Předem moc děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,

těhotenství jako takové nemá vliv na provádění srážek ze mzdy, srážka bude prováděna po dobu celého těhotenství totožně jako dosud.

Osobně se domnívám, že žádost o povolení nižších než zákonem stanovených srážek by byla neúspěšná, jelikož samotným těhotenství se Vaše majetkové ani osobní poměry nemění; nadto pro stanovení nižších než zákonných srážek bývá soudy vyžadováno, aby byla splněna podmínka uspokojení věřitelů co do výše 50 % jejich nezajištěných pohledávek.

Samozřejmě i rodičovského příspěvku bude Úřad práce provádět srážky, ty by však např. při uvažovaném příspěvku ve výši 9 167, - Kč činily 924, - Kč (jelikož se započítává další vyživovaná osoba – dítě). Ty by však nepokryly ani odměnu správce ve výši 1 089, - Kč měsíčně.

Podmínka uhrazení 30 % se týká výše pohledávek, v této není odměna správce nijak uvažována.