Počet stránek ve webu: 43.133


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.495.515

Pokuta v MHD cizinci s trvalým pobytem mimo ČR - může dluh zaplatit jiná osoba?

Odesláno: 
Otevřeno 1214 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Přítele chytli v listopadu 2017 v tramvaji revizoři, neměl lístek. Udělili mu pokutu, ale tu zkrátka nezaplatil. Přítel je cizinec - Maďar. Policie si něco opisovala z jeho ID karty, kde ovšem nemá českou adresu bydliště. Mohou mu tedy chodit upomínky do maďarského bydliště? Nebo mu nechodí vůbec a jednou na něj prostě zaklepe exekutor? Mohou ale vůbec úřady, policie atp. zjistit jeho českou adresu?
Bojím se, že na to jednou (i kdyby za x let) dojede a bude muset platit mnohem větší sumu než pár stovek...
Nemůže se stát, že by ho vyhostili z ČR? Také mě napadlo, zda bych nemohla nějak zaplatit pokutu za něj, i když samozřejmě žádný doklad nemám, popřípadě jak bych to mohla udělat?
Také jsem zkoušela nahlížet do centrální evidence exekucí a centrálního registru dlužníků, ale podle jména jsem ho tam nenašla...
Děkuji za Váš čas a přeji hezký den.
 
Dobrý den,

pokud přítel jel v MHD bez platného dokladu v listopadu 2017, exekuce na něj být dosud nemůže být nařízena, i kdyby byl český občan a řádně si na adrese trvalého bydliště přebíral zásilky.
Dopravní podnik prve „černého pasažéra“ vyzve písemně k dobrovolnému plnění dluhu. Pokud není dobrovolně uhrazeno, následuje žaloba podaná k příslušnému soudu a až s pravomocným rozhodnutím nalézacího soudu lze nařídit exekuci.

Prověřování jakýchkoliv registrů dlužníků tak nemůže být úspěšné, když v této fázi v nich Váš přítel být evidovaný nemůže.

Nejjednodušším řešením je zavolat na příslušný dopravní podnik. Pokud se jednalo o černou jízdu v Praze, je možné přímo ověřit výši pokuty (nyní by měla činit nejméně 1 500, - Kč) v aplikaci DPP na adrese https://overpokutudpp.cz/; k tomu však potřebujete znát variabilní číslo z dokladu o provedení přepravní kontroly. Zároveň je možné v Praze navštívit Doplatkovou pokladu (kontakty na webu http://www.dpp.cz/doplatkova-pokladna/), kde by V8m měli podat bližší informace a máte možnost pokutu zde uhradit).