Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.446.106

Vymáhání nákladů mimosoudního vymáhání dluhu věřitelem po dlužníkovi

Odesláno: 
Otevřeno 817 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
2013 jsem pracovala u jedné společnosti na živnostenský list jako finanční poradce. Po odchodu mi vznikl dluh vůči společnosti z důvodu zrušených pojistných smluv.
12/2017 se mi ozvala společnost EOS KSI s tím, že vymáhá tento dluh jménem mého bývalého zaměstnavatele. Se společností EOS KSI jsem se snažila jednat, po prokázání oprávněnosti tohoto dluhu jsem dluh akceptovala. To už byl leden 2018. V té době jsem neměla dostatek financí na úplnou úhradu dluhu, proto jsem uhradila alespoň část, s tím že jsem stále ochotna svůj dluh uhradit v plné výši, ale žádám o splátkový kalendář. Společnost EOS KSI mi nevyhověla a stále trvala na okamžitou úplnou úhradu. Začátkem února 2018 se mi podařilo dluh plně uhradit. Společnost EOS KSI si ale mezitím naúčtovala náklady mimosoudního vymáhání (konec 1/2018), na jejichž uhrazení úpěnlivě trvá.
Má na ně nárok?
 
Dobrý den, v tomto případě se jedná se o nárok věřitele spojený s vymáháním pohledávky, avšak společnost EOS KSI by si je musela tzv. „vyžalovat“. V soudním řízení jsou však přiznány nároky věřitele na vymáhání pohledávky jen pokud je zastupován advokátem, a to dle advokátního tarifu. Za daných okolností dle mého názoru společnosti EOS KSI, není-li advokátem, nárokovat náklady za vymáhání pohledávky soudní cestou nemůže, tj. vymahatelný nárok nemá.