Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.880

Převod majetku na rodiče před žádostí o insolvenci, oddlužení, osobní bankrot - je to dobrý nápad?

Odesláno: 
Otevřeno 764 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
manžel si bez mého vědomí sjdenal velké množství bankovních i nebankovních půjček v celkovém obnossu cca 1.500.000 za dobu trvání manželství. Pracuje jako OSVČ.
Já jsem momentálně příjemcem pěněžité podporyv mateřství PPM. Společně máme dvě děti, manžel platí výživné na další 2 děti z předchozího manželství. Já mám na své jméno hypotéku 2.100.000 Kč na dům, jehož jsem vlastníkem ze 2/5 (druhý vlastník je matka, která v něm fakticky bydlí, náklady na hypotéku platí ona, v platební historii hypotéky nejsou problémy).
Já bydlím s manželem a dětmi jinde.
Jednou z cest, jak se z manželových dluhů dostat je oddlužení.
Bylo mi porazeno podat oddlužení společně. Co se bude dít s domem zatíženým hypotékou na mou osobu? Bude nařízen jeho prodej? Nebo je možnost jak podíl na nemovistosti ze společného oddlužení vyjmout? Popřípadě, je dobrým nápadem před podáním návrhu na insolvenci podíl darovat matce, zůstat fakticky jen nositelem hypotéky, kterou oddlužením umořit nepotřebuji? Nebo jednat úplně jiným způsobem?
Děkuji za Váš čas.
 
Dobrý den,
ohledně Vašeho domu přichází v úvahu převzetí hypotéky Vaší matkou, který ji fakticky platí. V opačném případě by v případě zjištění Vašeho úpadku insolvenčním soudem mohlo dojít k situaci, že banka dá pokyn ke zpeněžení té části domu, která Vám patří (část domu, kterou vlastní Vaše matka, je Vaším úpadkem nepostižitelná). Pokud byste dům matce před insolvenčním řízením darovala, ale zůstala jste dlužníkem z hypotéčního úvěru, jednalo by se o krácení ostatních věřitelů a insolvenční správce byla takové právní jednání soudně odporoval. Reálnou možností je tak převzetí darování nemovitosti matce s tím, že ona převezme i celou hypotéku. Zároveň i pokud byste chtěla (s vědomím rizika následného postižení takového jednání) svůj podíl darovat matce, k převodu vlastnického práva byste s největší pravděpodobností (závisí na obsahu smlouvy s hypotéční bankou) potřebovala písemný souhlas banky.
Ohledně návrhu na oddlužení je zcela jistě rozumné jej podat jako společný návrh manželů. Pokud by návrh podal jen manžel, jeho oddlužení by se na Vás nevztahovalo a věřitelé by tak vymáhali veškeré pohledávky vzniklé za dobu manželství nadále na Vás.