Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.444.516

Dluhy syna, dcery, potomka a exekuce na rodiče - může se to stát?

Odesláno: 
Otevřeno 552 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Přišla mi zpráva od osoby, že jí můj syn dluží částku na které je velký úrok který denně naskakuje o velkou částku.
Chci se zeptat zda je tento úrok právně v pořádku a zda může k nám do baráku přijít exekutor?

Syn je hlášen na městském úřadě, je mu 20 let, stále studuje a já na něj platím výživné jeho matce která ho má v péči. Děkuji za radu a zde vkádám zprávu kterou jsem obdržel.

"Dobry vecer, chci Vas jen informovat o tom, ze mi Vas syn dluzi 57 500 Kc. Bohuzel zhruba pred mesicem jsem mu pujcil bezurocne tuto castku a ke dnes (04.01.2019)nimu dni (01.04.2018) mi ji mel vratit. Nevratil a nekomunikuje. Kdybych vedel ze ma nejaky problem nebo se mnou aspon komunikoval, mohli jsme se domluvit na nejakych splatkach, ale zvolil tu nejhorsi variantu ze se odmlci.
Ja si za temi penezmi tvrde pujdu. Pracuji u policie a tak nejak v techto vecech umim chodit. Takze jsem vse udelal proto abych byl chraneny i kdyz jsem mu veril. Mame sepsanou a podepsanou smlouvu a pujcce. Smlouva byla sepsana pred svedkem a ten tu smlouvu taky podepsal, mam mraky messengerove koncerzace, ktera taky postacuje jako dukaz jak se k tomu priznava a slibuje ze nasi uzavrenou smlouvu dodrzi a ze vse vrati.
V podstate i kdybych nemel smlouvu ke vsemu se mi uz doznal v konverzaci. Predlozil mi obcansky prukaz, ktery mam ofoceny, takze je nepochybne ze jsme se setkali. Proste to vse mi postacuje abych to legalne dotahnul do konce.
Nejhorsi pro nej je ze jsme si domluvili smluvni penale 1% z castky za kazdy zpozdeny den to znamena 570 Kc denne, tj. skoro 17.500 Kc mesicne.
Doted jsem s nim jendal slusne ale teď budu pozadovat i toto plus veskere naklady ktere s tim budou spojene. Pristi tyden dostane pisemny dopis s urgenci na adresu uvedenou v jeho OP abych dodrzel nejake zakonne postupy at uz na te adrese bydli nebo nebydli coz je mi uplne jedno. Nasledne ten dluh predam budto pravni firme k vymahani a nebo ten dluh prodam vymahacske firme, uvidim co bude vyhodnejsi. Kazdopadne dluh mu raketove poroste a diky takove blbosti se dostane do neskutecneho maleru ale tak to je jeho chyba. Nicmene on je plnoletej a vy s tim nemate absolutne nic spolecneho. Nevim jake mate vztahy ale jako posledni moznost nez zacnu delat tyhle kroky jsem se rozhdl ze Vam napisu zda mu nechcete nejak pomoc. Pokud ne omlouvam se ze jsem Vas rusil a mejte hezky vecer R."
 
Dobrý den, v první řadě Vám doporučuji kontaktovat syna a/nebo jeho matku a vyjasnit si, zda je zaslaná zpráva vůbec pravdivá. Pokud je Váš syn skutečně dlužníkem a jeho dluh je po splatnosti, bude jistě „nejlevnější“ jej co nejdříve celý uhradit. Dle uvedené zprávy je půjčka sice bezúročná, avšak je zde deklarována vysoká smluvní pokuta, které dle mého názoru za uvedených podmínek může být sjednána v rozporu s dobrými mravy, tudíž neplatně. Toto by však mohl Váš syn namítat až v případném soudním řízení, pokud by věřitel (či jeho nástupce, pokud by pohledávka byla postoupena jinému subjektu) podal k soudu žalobu na plnění. K Vašemu dotazu ohledně exekuce, jestliže Váš syn není spoluvlastníkem či vlastníkem nemovitosti, kde bydlíte, nelze ji v případném řízení proti Vašemu synovi exekučně postihnout. Pokud Váš syn u Vás nebydlí ani se občas nezdržuje a má současně zapsané trvalé bydliště jinde, nemá exekutor důvod, resp. ani oprávnění vstupovat do Vašeho obydlí za účelem provedení soupisu movitých věcí Vašeho syna.