Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.606

Příkaz prodeje nemovitosti v insolvenci a a odkoupení pohledávek třetí osobou - zrušení příkazu IS

Odesláno: 
Otevřeno 362 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
2015-2018 máme povolené oddlužení splátkovým kalendářem. Část dluhu jsme měli zajištěné nemovitostí, ty tedy nejsou zahrnuty do splácení v insolvenčním řízení.
Nyní insolvenční správkyně dala pokyn k prodeji nemovitosti dlužníka v insolvenci z důvodů zajíštěných pohledávek a pokynu věřitele. Pokud by naše pohledávky koupila třetí osoba a věřitelé by vymazali záznam z katastru nemovitostí pro zaplacení. Tj. list vlastnictví nemovitosti bude bez dluhu, ale vlastník zůstane stejný.
Může ještě insolvenční sprákyně disponovat s nemovitým majetkem?
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den, dispoziční oprávnění k zajištěnému majetku má v době trvání Vašeho oddlužení insolvenční správkyně. Současně platí, že zpeněžení zajištěného majetku je možné pouze k pokynu zajištěného věřitele. Pokud se tak stalo, správkyně má povinnost činit kroky ke zpeněžení zástavy. Pokud by zajištěná pohledávka byla nyní převedena na nové věřitele, zajištění dotčené nemovitosti bude dále trvat, i když pro jiného věřitele a postup insolvenční správkyně zůstane stejný. Teoreticky by bylo možné uvažovat o tom, že by nový věřitel netrval na zajištění své pohledávky Vaší nemovitostí, avšak to není vzhledem k nevýhodnosti pro něj příliš pravděpodobné.