Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.545.701

Insolvence a vymáháníní penále nepřihlášených do insolvence - věřitel ČSSZ

Odesláno: 
Otevřeno 787 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
prosím vás, manžel je od roku 2016 v insolvenci, platí. Jednu z pohledávek má ČSSZ. V aktuálním vyúčtování záloh si ale ČSSZ nárokuje další pohledávku z doby před platností insolvence, tato pohledávka není přihlášena v insolvenčním řízení. Jedná se o penále z nezaplacených záloh cca 4000 Kč.
Může si ČSSZ nárokovat a vymáhat tuto nepřihlášenou pohledávku?

děkuji.
 
Dobrý den, pokud ČSSZ nepřihlásila svoji pohledávku vzniklou před podáním insolvenčního návrhu do insolvenčního řízení, nemůže ji v současnosti vymáhat, a pokud Váš manžel splní podmínky oddlužení a bude od placení neuhrazené části pohledávek včetně pohledávke, které nebyly řádně přihlášeny, osvobozen, tato pohledávka zanikne.
 
Dobrý den,

děkuji za odpověď, muž poslední roky platí řádně zálohy na soc. pojištění, ale ČSSZ si z aktuálně placených záloh neustále strhává na nepřihlášenou pohledávku, a muž je tím pádem neustále v minusu u ČSSZ. Jak, prosím vás, u nich dosáhnout, aby to takto nebylo účtováno?

děkuji.
 
Dobrý den, jelikož ještě neskončilo insolvenční řízení a nedošlo k osvobození od hrazení uvedené pohledávky ČSSZ, je vedena ČSSZ po právu jako existentní a ČSSZ ji uspokojuje z uhrazených záloh. Doporučovala bych Vám obrátit se přímo na ČSSZ, objasnit situaci a pokusit se vyjednat odpuštění či alespoň snížení tohoto dluhu či jeho příslušenství. Není na to právní nárok, avšak v některých případech se lze takto s veřejnou institucí dohodnout.