Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.547.113

Ukončení insolvencedříve než za 5 let při splacneí 30% dluhu věřiteli, věřitelům

Odesláno: 
Otevřeno 928 x
5 odpovědí
 
Dobrý den.
Chci se zeptat, když zaplatím 30% z dluhu dříve než za 5let, dá se zažádat o odpuštění zbytku dluhu nebo prostě musím platit 5let.
Diky za odpověď.
 
Dobrý den,

platí, že dlužník má uhradit věřitelům 100 % jejich pohledávek, a není-li to v jeho silách, tak alespoň (nikoliv však POUZE) 30 % pohledávek, aby byl následně soudem osvobozen od placení zbytku dluhů.

Oddlužení pak končí pouze 4 způsoby: (a) po 60 měsících trvání splátkového kalendáře, (b) úhradou 100 % pohledávek věřitelů, (c) smrtí dlužníka anebo (d) zrušením oddlužení pro neplnění podmínek oddlužení.

Pokud byste nyní podal žádost o osvobození od placení zbytku dluhů, insolvenční soud by Vaši žádost odmítl pro nesplnění zákonných podmínek.
 
Chtěl bych se ještě zeptat. Když dostanu v práci výpověď a dají mi odstupné, tak přijdu o všechno? diky za informace
 
Dobrý den,
jelikož odstupné je součástí čisté mzdy, bude s ním naloženo jako s každou jinou výplatou.
Pokud však ihned po ukončení tohoto pracovního poměru nenastoupíte do nového zaměstnání, insolvenční správce je povinen provedenou srážku rozpočítat do následujících měsíců (tolik měsíců, kolikaměsíční jste odstupné obdržel).
Z jednotlivých měsíčních částek odstupného pak je počítána nezabavitelná částka a ta V8m musí být každý měsíc vrácena.
Tzn. když jste pracoval ve společnosti méně než rok a obdržíte tak odstupné ve výši 1násobbku měsíční mzdy a do nového zaměstnání nastoupíte až např. po třech měsících, v prvním měsíci po ukončení pracovního poměru V8m náleží nezabavitelné minimum z výše odstupného.
 
Dobry den, obracím se na Vas s dotazem. Jsme s manželem ve spolecne insolvenci čtvrtým rokem a splacime formou splátkového kalendáře. Ja jsem OSVČ, manžel byl na mateřské, od záři nastupuje na HPP. Nicméně ja prisla jako OSVČ nyní o praci a vzhledem k dvoje malým dětem nevim, kdy nějakou seženu. 30% mame jiz zaplacené. Bohužel jsme se dostali nyní do fáze diky ztrátě mého zaměstnání, ze nejsme schopni platit určené splátky. Poradíte mi prosim jak celou situaci řešit? Dekuji
 
Dobrý den,
pokud Váš manžel nastoupí do zaměstnání, budou srážky prováděny z jeho mzdy (se zohledněním 3 vyživovaných osob – Vás a dvou dětí).
Pokud máte soudem stanoveny zálohy z Vašeho příjmu jako OSVČ, je třeba soud požádat o změnu usnesení o schválení oddlužení plněním splátkového kalendáře, kterým bude zohledněna aktuální situace.
Nadto je třeba, aby manžel neprodleně po uzavření pracovní smlouvy tuto předložil soudu a insolvenčnímu správci.