Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.534.093

Dluh u SmartCapital - extrémně vysoké úroky dluhu vymáhané exekutorem

Odesláno: 
Otevřeno 684 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
chtěl bych poprosit o informace zda se dá nějak řešit nesmyslný úrok v exekuci (ze 16.000 Kč na 176.000 Kč jedná se o SmartCapital) chci zaplatit svoje průšvihy co jsem si nadělal, ale tohle mi přijde jako nehoráznost, když to srovnám například s OSSZ, které jsem za starý dluh 15.000 Kč zaplatil je 1500 Kč navíc.
Jsem připraven zaplatit za svoje chyby, ale ne tohle.
Je tedy nějaká obrana? Hodlám jít do insolvence a vše zaplatit mimořádnou splátkou. To znamená 100% dluhů, ale ne toto.
Moc děkuji za váš čas.
 
Dobrý den, v této výši jde pravděpodobně o smluvní úrok, s nímž jste souhlasil v úvěrové smlouvě, pro nebankovní společnosti jsou tyto vysoké úroky typické. Lze podat návrh na zastavení exekuce pro tyto úroky z důvodů jejich neplatnosti pro rozpor s dobrými mravy, o věci by pravděpodobně rozhodoval soud (nikoliv exekutor, neboť oprávněný nebude se zastavením souhlasit), avšak výsledek soudního rozhodnutí nelze předem předjímat. Pokud půjdete do insolvence, i v insolvenčím řízení lze částku úroků napadnout a popřít z uvedených důvodů její pravost, tento incidenční spor by pak řešil Váš insolvenční správce, jehož úkony byste však musel hradit. Úspěch či neúspěch ve věci pak rovněž není možno předem předjímat.
 
Moc děkuji za vyčerpávající informace, moc mi pomůžou.
Ještě bych z dovolením měl jednu otázku:

Mám asi 8 exekucí cca dohromady na 450.000,-
(z toho je 176.000,- jen ten SmartCapital)
Chtěl bych uhradit všechny své závazky a to je těchto 8 exekucí
jenže mám strach, že pokud vše uhradím tak je tu možnost, že se objeví nějaký starý závazek o kterém v této chvíli nevím (protože nevím pořádně kde co jsem ještě nasekal a co už jsem uhradil a bojím se, aby si nějaký chytrák s nějakým menším dluhem nečekal a v budoucnu zase neudeřil)
A proto tedy, existuje jiná možnost seskupení nebo zjištění všech dluhů aniž bych musel do insolvence, abych je mohl všechny uhradit. ?

Já vám předem moc děkuji za váš čas.

M.

Omlouvám se za toto zvláštní vyjádření snad tomu budete rozumět.
 
Dobrý den, pro hromadné uspokojení věřitelů je případné insolvenční řízení, které je v mnoha směrech pro dlužníka výhodné. Jinou takovou možnost „koncentrace“ dluhů zákony nenabízí. Pokud nyní uhradíte veškeré své dluhy, není vyloučeno, že jiný existentní dluh na Vás nebude v budoucnu vymáhán. Pokud by však šlo o starší dluhy, je dobré upřít pozornost k jejich možnému promlčení (základní 3 letá lhůta, dále 10 letá lhůta v případě dluhu judikovaného, tj. deklarovaného soudním rozhodnutím, apod.)