Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.520.445

Zvýšení jistiny v průběhu splácení exekuce na výživné, alimenty

Odesláno: 
Otevřeno 625 x
3 odpovědi
 
Dobrý den.
Před rozvodem jsme uzavřeli dohodu o rozdělení majetku, kde mně bylo mi určeno výživné bez ohledu na daňové přiznání. Byl jsem zaměstnán jako OSVČ a příjem nebyl naplněn pro výplatu plného výživného na 3 děti.
Do rozvodu jsme bydleli stále ve společné domácnosti, na níž jsem se podílel stále dle svých možností. Vyplácel jsem od datumu rozvodu veškeré možné částky. Přesto mi vznikl dluh počínaje od data uzavření smlouvy o rozdělení majetku 90.000 Kč. Jelikož jsem částku neuměl doplatit, spadl jsem do exekuce, kde mi byla vyměřena jistina (bez poplatků exekutorovi) na 120.000 Kč.
Nechal jsem se zaměstnat s velmi dobrým platem. Po 3 letech pravidelného splácení dlužného i běžného výživného v průměru 15.000 Kč/měs (7000 Kč běžné výživné), kdy mi po srážce z výplaty zůstává pouze minimum 9500 Kč, ke dni 21.2.2018 náhle byla jistina 410.000 Kč a ke dni 14.9.2018 již 460.000 Kč.
Rád bych věděl, co obnáší jistina a jak se může během 5 měsíců zvýšit o 50tis. V tomto systému exekutor navyšuje jistinu rychleji, než splácím dluh. Původní dluh 120tis je již 5 měsíců splacen. Můžete poradit? Děkuji.
 
Dobrý den, bez konkrétní znalosti Vašeho případu mohu obecně říci, že pokud je proti Vám vedena exekuce pro dlužné i běžné výživné, jdou měsíční úhrady nejprve na běžné a následně na dlužné výživné. Exekuce pak bude trvat po celou dobu hrazení běžného výživného a dle zákona exekutor vypočítává dle stávající výše celkovou částku na 5 let dopředu (a po jejich uplynutí na dalších 5 let dopředu), s tím, že dluh „dospěje“ každý měsíc právě o částku výživného na jeden měsíc a ne více. Vedle toho však musíte hradit ještě každý měsíc 15% z uvedené dospělé částky dluhu a hotové výdaje. Pokud byste to chtěl změnit, musíte se dohodnout s matkou dětí a podat společnou žádost na zastavení exekuce, abyste exekutora nemusel dále platit. Je však otázkou, zda s tím matka bude souhlasit, neboť exekuce je pro ni jistota, že děti peníze dostanou; můžete jí však vyplatit předem jakousi zálohu, např. výživné na několik let dopředu - záleží na Vaší dohodě a důvěře.
 
Dobrý den.
Jestli mohu, měl bych ještě jeden dotaz: Mám hrubý plat před všemi srážkami 32000, -Kč. Po běžných srážkách mám 23460, - čistého. Kolik mně smí exekutor srazit z platu a jaké ponechat minimum? Na internetové kalkulačce mně vyšlo diametrálně odlišné číslo, než mi exekutor z platu ponechává. Běžné výživné platím 7000, -Kč. Ostatní stržená částka je dlužné výživné, které je za 36 měsíců trvání exekuce již o 25% vyšší, než byla původní dlužná částka.
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den, přesnou výši provedené srážky z Vaší mzdy a její výpočet zjistíte v účetním oddělení Vašeho zaměstnavatele, které srážky vypočte a následně sraženou částku zašle exekutorovi. Exekutor sám srážky neprovádí.