Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.519.927

Dražba 1/2 nemovitosti ve vlastnictví rodiny (zadlužený syn a nedlužící matka)

Odesláno: 
Otevřeno 358 x
1 odpověď
 
Dobrý den, chtěl bych se zeptat,
začátkem února 2019 má proběhnout dražba mé 1/2 nemovitosti. Druhou polovinu vlastní matka. Na obou polovinách je věcné břemeno (služebnost) užívání pro mého nesvéprávného bratra. Můj syn se nabídl, že moji polovinu v dražbě koupí s tím, že chce ještě před dražbou získat onu matčinu polovinu.
Nevím, jak postupovat ohledně převodu matčiny poloviny, zda by bylo výhodnější aby mu ji darovala, a nebo aby ji odkoupil.
Dále si nevím rady ohledně elektronické dražby, jak postupovat. Moje polovina je předlužená, ta druhá bez závazků.
Moc děkuji za jakoukoliv radu.
S pozdravem J.
 
Dobrý den, Vaše matka může nakládat se svým podílem na dotčené nemovitosti jak uzná za vhodné, tj. může ji prodat nebo darovat, nového vlastníka však bude dále zatěžovat věcné břemeno, bylo-li sjednáno jako věcné právo. Darování je v případě rodinných příslušníků osvobozeno od daně. V exekuci se bude dražit pouze Váš podíl na nemovitosti; pokud jej chce dražit Váš syn, nechť si případně zjistí informace o postupu při dražbě u exekutora, který exekuci provádí. Po dražbě budou veškeré exekuční příkazy a zástavní práva vymazány, nový vlastník jimi nebude zatížen; věcné břemeno však na podílu zůstane, bylo-li sjednáno jako věcné právo.