Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.521.564

insolvence pouze na jednoho z manželů

Odesláno: 
Otevřeno 471 x
3 odpovědi
 
Dobrý den, s manželem máme několik exekucí, bohužel nemáme zúžení majetku a tak některé exekuce jsou vedeny na nás oba. Dnes (26.02.2019) mi přišel další platební rozkaz na dost vysokou částku a bohužel již nejsem schopna všechny exekuční dluhy splácet. Můj příjem je z rodičovské dovolené a invalidního důchodu 1. stupně (částka je k necelým 10.000,- Kč). Veškeré exekuce budou asi za více jak 1,5 milionu. Můj dotaz zní - mohu vyhlásit insolvenci já sama nebo musíme dohromady s manželem? Děkuji za Vaši odpověď.
 
Dobrý den,
jak sama píšete, Vaše společně jmění není nijak zúžené, takže veškeré dluhy vzniklé za dobu trvání manželství jsou dluhy společnými.
Pokud byste podala návrh na oddlužení pouze sama na sebe, důsledek by byl takový, že Vy byste (teoreticky) byla v budoucnu tzv. oddlužena, ale účinky oddlužení by se na manžela nevtahovaly a soudní exekutor by dále pohledávky vymáhal, a to i po Vás z titulu společného jmění manželů.
V takové situaci je jediným možným řešením společné oddlužení manželů. Nehledě na fakt, že ze svého příjmu by Vám při výši dluhů cca 1,5 mil. Kč oddlužení nebylo povoleno, neboť zde není předpoklad uhrazení alespoň 30 % pohledávek věřitelů. Při příjmu 10 tis. Kč měsíčně je možno provádět insolvenční srážky pouze ve výši cca 250, - Kč měsíčně (při zohlednění vyživovací povinnosti k manželovi a jednomu dítěti). Pokud máte dětí více, z částky 10 tis. Kč není možné srážky provádět vůbec.
 
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na jednu věc. Já a přítel se budeme v září brát, ale je háček v tom, že já mám dluhy cca ve výši 350000 Kč. Nechci a nepřeji si, aby mé dluhy byly sráženy exekucí po svatbě mému partnerovi. Existuje nějaké opatření, které je třeba zajistit, aby se mé dluhy dotkly po svatbě mého partnera co nejméně? Ráda bych si udělala po svatbě insolvenci, ale nevím, zda to bude možné pouze na mou osobu. Já jsem momentálně na rodičovské dovolené a máme jedno dítě. Předem děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,
jediným efektivním řešením této situace je uzavření předmanželské smlouvy a stanovení režimu oddělených jmění, kdy mezi Vámi a Vaším budoucím manželem nevznikne společné jmění manželů. Takovouto smlouvu je třeba uzavřít formou notářského zápisu a nechat ji zapsat do Seznamu listin o manželském majetkovém režimu vedeným Notářskou komorou České republiky, aby tyto účinky byly i navenek (vůči Vašim věřitelům).