Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.443.021

Oddlužení na rodičovské dovolené a dluh u RBP

Odesláno: 
Otevřeno 510 x
1 odpověď
 
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat...Mám exekuce u více společností, kdy celkový dluh dělá cca 550 000Kč (i u zdravotní pojišťovny-RBP), jednu exekuci každý měsíc splácím, ale stále mi k tomu strhávají z platu (PPM) ...Teď vím, že jsem to měla řešit dříve, ale byla jsem mladá a "blbá" a nepřipouštěla jsem si, že se to se mnou takto "poveze"...Jsem na mateřské dovolené, PPM mi dělá cca 16 000Kč...V dubnu 2019 nastupuji na RD, kdy si budu moci zvolit výši příspěvku, až do asi 15 000Kč (ještě nevím přesně, jak to je, zatím jsem žádat nebyla) ...Chtěla bych se zeptat, jakou mám šanci na oddlužení a jakou výši rodičovského příspěvku bych si musela zvolit. ? A také...Někde jsem slyšela, že je problém, když dlužím na zdravotním pojištění...Je to pravda. ? Snažím se dluh na pojišťovně splácet, ale tím, že jsem sama s malým dítětem, na MD (jsem samoživitelka, otec "neznámý", jedno dítě), jim mohu splácen jen velmi málo. A jak je to vlastně s novelou zákona, která má přijít v platnost v červnu 2019? Vím, že je těch otázek trošku více, ale já si přestávám vědět rady...Velice děkuji za informace a radu...
 
Dobrý den,
v případě, že Váš celkový dluh (a to včetně příslušenství – úroky z prodlení, pokuty náklady soudních řízení) činí 550 tis. Kč, v rámci oddlužení plněním splátkového kalendáře byste za dobu 60 měsíců musela věřitelům uhradit alespoň 30 % jejich pohledávek, tj. cca 165 tis. Kč. Se zohledněním odměny insolvenčního správce by tak bylo třeba, aby měsíční splátka činila alespoň 3 900, - Kč.
V případě příjmu ve výši 15 tis. Kč se zohledněním vyživovací povinnosti k jednomu dítěti by srážka činila měsíčně cca 4 600, - Kč, tj. při této výši rodičovského příspěvku byste podmínek pro povolení oddlužení mohla dostát (přičemž srážky ve výši 4 600, - Kč dosáhnete při příjmu 13 900, - Kč).
Dluh na zdravotním pojištění by neměl být ve Vašem případě překážkou pro povolení oddlužení