Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.527.858

Rozdělení SJM a insolvence

Odesláno: 
Otevřeno 177 x
1 odpověď
 
S manželem máme od 8/2017 rozdělení SJM
Manžel vlastní u RD 3/4 (já 1/4).
Můžu požádat o oddlužení jen já, tak aby jsme nepřišli o dům?
vytloukáním půjčky půjčkou jsem se dostala do stádia, kdy to už nezvládáme. Něco se podaří zaplatit, pak přijde nečekaná exekuce, kterou díky manželovi sice zaplatíme, ale je to čím dál horší.
Prodej domu nic nevyřeší, protože je na něm zástava hyp. banky.
Pokud bych požádala o oddlužení, je schůdné že to projde, když vlastním 1/4 domu? a musela bych tu část prodat?
 
Dobrý den,
vzhledem k tomu, že je dům zatížen zástavním právem (hypotékou), je banka v insolvenčním řízení zajištěným věřitelem. Právě zajištěný věřitel má právo, aby byla jeho pohledávka v rozsahu zajištění uspokojena ze zpeněžení věci, tedy prodeje nemovité věci. K tomu odkazuji na § 298 insolvenčního zákona.
(Pokud by znaleckého posudku zpracovaného dle § 219 odst. 4 IZ hodnota majetku, k němuž bylo uplatněno právo na uspokojení ze zajištění, nižší než výše zajištěné pohledávky, považuje se pohledávka do výše takto zjištěného rozdílu za pohledávku nezajištěnou)

Pokud byste požádala o oddlužení pouze vy, je riziko, že po skončení insolvence budou věřitelé požadovat zbytek neuhrazených závazků po vašem manželovi. Oddlužená budete pouze vy, nikoli vaše SJM (nevím, do jaké míry máte SJM zúženo). Pokud byste tedy podávala návrh na povolení oddlužení sama, měla byste mít pouze závazky, které vám vznikly před uzavřením manželství.

Doporučuji informovat se v bance (u zástavního věřitele), zda by požadovala v případě oddlužení návrh na prodej nemovitosti (jedná se o právo zajištěného věřitele, nikoli povinnost).