Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.546.917

Exekuce kvůli půjčce pro rodiče - jak zajistit aby dluh spláceli oni?

Odesláno: 
Otevřeno 132 x
1 odpověď
 
2009 mně rodiče požádali, abych si na sebe vzala půjčku, aby mohli dostavět dům (oni již měli půjčky a další by jim nedali). Zzala jsem si tedy půjčku na sebe, peníze odešly rovnou na účet rodičů. Dál jsem to neřešila, říkali že to budou splácet. 04/2018 přišel dopis zaměstnavateli o nařízení exekuce z mého platu - až tehdy jsem se dozvěděla, že dluh nebyl splácen a již je nařízena exekuce. Nikdy se ke mě nedostal dopis o tom že dluh není splácen, ani o tom že hrozí exekuce.
Mám nějakou šanci abych vše nemusela platit já? Zaplatila jsem již 100 000 celkový dluh je 480 000, ale mám půlroční dítě a je to pro mne velká zátěž. Mamka slibuje že mi to bude splácet ale otec, že to není jeho věc a že mi nedá ani korunu. Mohu se nějak bránit? Když doložím na jaký účet peníze odešly?
Děkuji.
 
Dobrý den, pokud jste vedena jako dlužník, jste povinna vymáhanou částku splatit Vy, bohužel není rozhodné, že peníze byly určeny pro Vaše rodiče a že byly zaslány na jiný účet než na účet Váš. O tom, že dluh není splácen, byste měla mít písemná upozornění věřitele a následně rozhodnutí soudu, na jehož základě se exekuce vede. Pokud je nemáte, je to možná tím, že byly tyto dokumenty posílány na adresu Vašeho trvalého bydliště, kde se však nezdržujete. Doporučuji Vám kontaktovat exekutora a uvedené skutečnosti si zjistit. Je však pravděpodobné, že pokud jste jediný dlužník, budete muset vše zaplatit Vy. Doporučuji Vám dále jednat s rodiči o tom, aby Vám částku sraženou ze mzdy měsíčně kompenzovali, je však pouze na nich, zda tak učiní.