Počet stránek ve webu: 43.381


Nacházíte se v oblasti právní poradny, kde se zpracovávají jen exekuční a insolvenční dotazy. Nový dotaz můžete uložit ZDE.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 9.105.463

Přihláška věřitele do insolvenčního řízení

Odesláno: 
Otevřeno 25 x
1 odpověď
 
Dobrý den, firma u které jsem pracoval je v úpadku a je v insolvenci. Já jako zaměstnanec jsem nedostal 3 měsíce vyplacenou mzdu a proto jsem odešel z firmy. Tím pádem mi vznikl nárok ještě na odstupné. Maximální finanční náhradu mi už vyplatil pracovní úřad ale jelikož je částka kterou může pracovní úřad vyplatit je limitovaná, tak se stalo že mi firma stále ještě dluží nějaké peníze které jsem nedostal. Potřebuji vědět jestli jako bývalý zaměstnanec musím podávat přihlášku do insolvenčního řízení a nebo nemusím. Mluvil jsem s insolvenčním správcem který to má přidělené a ten mi řekl, že nic podávat nemusím a on si to sám zjistí z účetnictví firmy. Zároveň jsem ale dostal informaci od kolegy který se ptal právníka a bylo mu řečeno že i jako bývalý zaměatnanec podat přihlášku musí. Tak bych potřeboval vědět jak to tedy doopravdy je. Díky Havlík
 
Dobrý den,
přihlášku do insolvenčního řízení podávat nemusíte, pokud dlužná mzda vyplývá z účetnictví nebo daňové evidence zaměstnavatele.
Tehdy je Vaše mzda (nebo plat, jejich náhrady, odměny z dohod, odstupné) přihlášená ve výši
vyplývající z těchto dokladů. [§ 203 odst. 2 insolvenčního zákona] Kdyby ale nebylo jisté, zda
insolvenční správce od zaměstnavatele získal doklady nebo zda v nich byla výše Vaší mzdy uvedena
správně, můžete raději sám podat přihlášku. Pokud jste to ale již se správcem řešil a ten Vám sdělil, že si to z účetnictví zjistí, pak není důvodné přihlášku podávat.