Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jak je to v případě prodeje magazínu na Internetu, kde jsou články psané také copywritery, jak je to s autorskými právy k těmto článkům, které jsem u nich objednala a zaplatila. Musím je znovu oslovit, jestli souhlasí s prodejem toho webu nebo už to můžu převést s tím, že bych např. napsala do smlouvy, že vlastnictví článků psaných copywritery zůstává nedotčeno a platí na ně autorský zákon?

Nebo to můžu převést, když jsem za ně zaplatila? Děkuji za odpověď. S pozdravem Anežka

ODPOVĚĎ:
Přestože to z dotazu nevyplývá, předpokládám, že s jednotlivými autory článků na Vámi provozovaném webu jste uzavřela licenční smlouvy, v jejichž rámci jste ve smyslu § 12/4 autorského zákona sjednala zejména způsob užití "kupovaných" článků (dále pak předpokládám, že dle těchto licenčních smluv jste dle § 18 autorského zákona oprávněna tato autorská díla sdělovat veřejnosti).
Je podstatné, jakým způsobem bylo Vaše oprávnění sdělovat autorská díla (články) veřejnosti v licenčních smlouvách upraveno, tzn. zda se toto právo vztahuje ke konkrétním webovým stránkám, nebo zda je vázáno toliko na Vaší osobu.
V obecné rovině platí, že prodejem předmětných webových stránek vstoupí kupující do Vašeho právního postavení, tzn. že se stane Vaším právním nástupcem. Práva a povinnosti z licenční smlouvy v zásadě přecházejí na právního nástupce osoby, které byla licence udělena (pokud samozřejmě licenční smlouva takový přechod práv a povinností výslovně nevylučuje).
V této souvislosti je však dále nezbytné upozornit na § 2364 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
- nabyvatel (zde Vy) může licenci postoupit třetí osobě (zde osobě kupující od Vás předmětný web) zcela nebo zčásti jen se souhlasem poskytovatele (zde jednotliví autoři článků) ; tento souhlas vyžaduje písemnou formu;
- nabyvatel je povinen sdělit poskytovateli bez zbytečného odkladu, že licenci postoupil, jakož i osobu postupníka.
S ohledem na toto ustanovení občanského zákoníku Vám doporučuji vyžádat si od každého autora článku, který je umístěn na předmětném webu, písemný souhlas s tím, že Vám udělenou licenci převedete na třetí osobu (nového vlastníka předmětného webu).
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 121/2000 Sb. , o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon)
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.