Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem vdaná. V roce 2006 jsem zdědila po svém otci družstevní podíl na byt v bytovém družstvu. Při oznámení dědictví na bytovém družstvu mi byla k podpisu předložena nájemní smlouva, na níž jsme byli uvedeni jako nájemnci družstevního podílu já i můj manžel. Nyní se jedná o převod do osobního vlastnictví, ale já nechci, aby můj manžel byl spoluvlastníkem. Co mohu v této věci konat? Mělo družstvo právo manžela do nájemné smlouvy napsat a učinit jej spolučlenem? Co ze spolučlenství vyplývá?
Bude-li byt převeden do osobního vlastnictví, musím v případě rozvodu manžela vyplatit? A v případě manželova úmrtí by příslušný podíl dělil i jeho syn z prvního manželství? Popřípadě, co musím udělat, abych ho vyplatit nemusela a aby nevlastní syn po manželovi nic nedědil? Připomínám, že jde o dědictví po mém otci. Děkuji, Kamila


ODPOVĚĎ:
Cokoli, co získáte v dědictví, nikdy nebude patřit do SJM. Na druhou stranu automaticky ze zákona vznikne manželovi společný nájem v bytě, kde má nájem druhý manžel. Proto pouze upozorněte bytové družstvo, že jste podíl zdědila, tedy při skončení nájmu (nebo i při vypořádání po rozvodu) tento společný nájem zaniká, a nájem, nebo i převod do osobního vlastnictví vznikne pouze manželovi, který tento majetek zdědil. V případě rozvodu tedy nemusíte manžela vyplácet, soud při vypořádání ukončí společný nájem, a Vy se stanete výlučným nájemníkem. Syn z prvního manželství tedy nemá žádná práva na tento byt, ta budou mít dědici po Vás.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.