Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jak se vyhnout placení drakonického "příspěvku" české kanceláři pojistitelů za nezaplacené povinné ručení za automobil. Jsem onko pacient a po spoustě léčiv mám problémy s pamětí. Zapomněl jsem zaplatit povinné ručení za provoz vozidla na pozemních komunikacích. Nyní po mě chce kancelář pojistitelů za dva měsíce cca 6.000 Kč.

Jelikož ale pojistné skončilo v září 2022 a já se o nezaplacení dozvěděl v květnu 2023, dá se předpokládat, že v budoucnu budou požadovat úhradu za 9 měsíců, což je zhruba 27.000 Kč.   Výše tohohle "příspěvku" mi přijde opravdu likvidační, neoprávněná a kriminálního charakteru. Ač byla sjednána s pojišťovnou komunikace emailem, žádné vyrozumění o ukončení smlouvy jsem nedostal. Prosím o právní posouzení této situace. Děkuji. S přáním hezkého dne Zdeněk.

 

ODPOVĚĎ:
Svou odpovědí Vás nepotěším. Domnívám se, že povinnosti k úhradě příspěvku České kanceláři pojistitelů se v podstatě vyhnout nelze.
Je nesporné, že povinnost uhradit příspěvek Vám vznikla, jelikož byly splněny podmínky zakotvené v § 1/2 ve spojení s § 4/1 zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, dle nichž platí, že:
„Nestanoví-li tento zákon jinak,
a) musí být v případě vozidla zapsaného v registru silničních vozidel … povinnost pojištění odpovědnosti podle tohoto zákona splněna po celou dobu, kdy je vozidlo zapsáno v registru silničních vozidel, s výjimkou doby, kdy je v registru silničních vozidel zapsáno jako vyřazené z provozu, vyvezené do jiného státu nebo zaniklé, a doby, kdy je vozidlo odcizené,
b) může na dálnici, silnici, místní komunikaci a účelové komunikaci … provozovat vozidlo pouze ten, jehož povinnost nahradit újmu způsobenou provozem tohoto vozidla je pojištěna podle tohoto zákona …“
„Vlastník tuzemského vozidla a jeho provozovatel … jsou společně a nerozdílně povinni zaplatit Kanceláři příspěvek za každý den porušení povinnosti podle § 1 odst. 2; to neplatí, bylo-li vozidlo odcizeno. “
Česká kancelář pojistitelů byla ve Vašem případě pohotová, jelikož Vás oslovila ve lhůtě kratší než jeden rok – k zániku Vaší povinnosti hradit příspěvek (dle § 4/6 zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla) tudíž ještě nedošlo.
Vaše obrana by tedy mohla spočívat v tvrzení, že vozidlo bylo odcizeno či zničeno – takovou skutečnost byste však musel prokázat. Co se týče odcizení vozidla, je vhodné poukázat na § 12/1 písm. d) zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, dle něhož platí, že:
„nelze-li dobu odcizení vozidla přesně určit, považuje se vozidlo za odcizené, jakmile Policie České republiky přijala oznámení o odcizení vozidla“
Pokud byste tvrdil, že vozidlo bylo vyřazeno z registru silničních vozidel, resp. že zaniklo, vztáhl by se na Vás § 12/3 zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, dle něhož platí, že:
„Zanikne-li vozidlo, které podléhá registraci vozidel, je dnem zániku pojištění odpovědnosti den zápisu jeho zániku v registru silničních vozidel s výjimkou případu, kdy osoba oprávněná požádat o zápis zániku vozidla nemohla z důvodů nezávislých na její vůli takovou žádost podat a jestliže tak učinila bezodkladně, kdy tyto překážky pominuly. V takovém případě je dnem zániku pojištění odpovědnosti den, kdy nastala nevratná změna znemožňující jeho provoz. “Pokud nechcete riskovat uvádění nepravdivých informací, můžete se pokusit docílit snížení příspěvku poukazem na skutečný důvod neuzavření nové pojistné smlouvy – tedy Váš zdravotní stav, resp. vedlejší účinky léčby. V takovém případě by bylo nutné České kanceláři pojistitelů prokázat, jaké léky užíváte a že vedlejším účinkem jejich užívání jsou problémy s pamětí. Mám však pochybnosti o tom, zda s touto argumentací u České kanceláře pojistitelů uspějete.
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 168/1999 Sb. , o pojištění odpovědnosti za újmu způsobenou provozem vozidla a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.