Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V našem bytovém domě se mají stavět nové lodžie. Podle návrhu projektu dojde k situaci, kdy lodžie souseda na zdi kolmé k mému oknu bude 2 metry. Je to přípustné? Další problém vidím v tom, že vzdálenost mezi lodžií souseda na kolmé zdi a naší lodžií bude asi 2,5 metrů. Je i toto podle zákonů a předpisů? Přikládám obrázek, který není moc názorný? Předem děkuji za odpověď. Anežka.

ODPOVĚĎ:

Na tento dotaz není, bohužel, možné dát jednoznačnou odpověď, jelikož na Vámi popsanou situaci platná právní úprava v podstatě nepamatuje.
Minimální odstupové vzdálenosti staveb jsou zakotveny v § 25 vyhlášky o obecných požadavcích na využívání území – toto ustanovení však reguluje odstupové vzdálenosti dvou staveb (například dvou rodinných domů, dvou rekreačních objektů, dvou staveb pro bydlení apod.). Vy však v dotazu uvádíte, že by mělo dojít k vybudování nových lodžií ve Vašem bytovém domě. Nejedná se tedy o odstupové vzdálenosti dvou staveb, nýbrž o odstupové vzdálenosti oken a lodžií jediné stavby.
Bude proto záležet na tom, zda budou všichni vlastníci bytů s navrhovaným projektem souhlasit, popř. zda se někteří z nich budou domáhat zvětšení odstupových vzdáleností. Je rovněž možné, aby byly tyto námitky vzneseny v rámci řízení před stavebním úřadem.
____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
vyhláška č. 501/2006 Sb. , o obecných požadavcích na využívání území

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.