Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.446.001

Exekuce bez upozornění dlužníka o splacení dluhu - dluh za nájemné splácený postupně 11 let a navýšení dluhu s poplatky o 1 milion Kč

Odesláno: 
Otevřeno 3682 x
1 odpověď
 
Dobrý den, píši za svoji maminku a vlastně celou rodinu, jsme v šoku a nevíme si rady. Budu se snažit stručně. Maminka bydlela v nájmu jedné bytové společnosti. Došlo u ní k rozvodu a v této době ztratila dočasně také zaměstnání. Po dobu 6 měsíců nehradila poplatky za bydlení a vznikl dluh 48.000 Kč. Odstěhovala se a byl jí předán celkový dluh rovných 90.000 Kč s tím, že 48.000 Kč je dluh a 42.000 Kč jsou poplatky z prodlení a pokuty za těch 6 měsíců. Splátkový kalendář nebyl nijak nastaven. Maminka si sehnala jiné bydlení, práci a jelikož po rozvodu vyživovala ještě nezletilé děti (moji sestru a bratra) měla velice omezené finanční možnosti, přesto dluh splácela, posílala každý měsíc bytové společnosti 500 Kč. Společnost nijak nereagovala dalších 11,5 roku, maminka těchto 11,5 roku každý měsíc platí 500 Kč na tento dluh. Bratr i sestra ještě stále studují, bratr je již plnoletý, sestra nikoliv. Nyní po 11,5 letech přišel zcela bez očekávání dopis plný spousty papírů s postupnými daty, kde náhle chtějí po mamince v exekuci uhradit dluh 1.070.000 Kč. Jsme všichni v šoku. Dopis byl v obálce od exekutora, potvrzen soudem a v něm jsou různé dílčí dopisy. Adresu měla maminka přitom několik let stejnou a žádný dopis ani jiný kontakt za těch 11,5 roku neproběhl. Přesto v tomto dopise se společnost tváří, jakoby dříve psala, ale nebylo tomu tak.
Zajímá nás, zda skutečně někdo může po 11,5 letech udělat najednou exekuci na téměř splacený dluh (zbývá ani ne třetina dluhu) a také zda je reálné aby z výchozí částky 90.000 Kč vzniklo za 11,5 roku více jak milion přesto, že je dluh splácen. Nikdo mamince nedal o ničem vědět. Navíc nám pan jednatel společnosti víceméně vyhrožuje (nám dětem a rodině) kdy kontaktoval mého bratra, který je plnoletý, mě i našeho senilního pradědečka a chce po nás tyto peníze.
Nevíme jak se zachovat a kde si vůbec ověřit takový postup. Je to obvyklé? Domnívala jsem se, že je nějaká povinnost informovat dlužníka o dluhu, chystané exekuci, případně něco takového? Nebo je to opravdu právně v pořádku, nedát člověku vědět o ničem skoro 12let a poté chtít více jak milion? Nemůžeme tomu uvěřit a maminka, která splácí celou dobu, byla přesvědčená, že je vše v pořádku, když společnost neposílala žadné dopisy a adresu na ni po celou dobu mají. Děkujeme moc za radu, jsme z toho všichni vyděšení. Jana
 
Zdravím Vás, v tomto případě bych udělala následující, a to, že bych tomuto exekutorovi zaslala jménem maminky (povinné) návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. a), písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), a argumentujte, tak, že mamince nebyl doručen exekuční titul (rozhodnutí na jehož zákldě je tato pohledávka exekučně vymáhána - platební rozkaz, rozsudek, nebo rozhodčí nález - u rozhodčího nálezu lze napadnout jeho platnost, i tak, že Vaší mamince nebylo po dobu 11,5 roku od oprávněného nic doručeno, žádná listina, výzva k úhradě, a to ani ze strany rozhodce, že tak přišla o možnost se bránit a z tohoto důvodu je exekuční titul - rozhodčí nález neplatný). Protože povinné nebyl exekuční titul řádně doručen a povinný o žádném řízení nevěděl a nemohl se v řízení ani bránit, tak exekuční titul nemohl nabýt ani právní moci ani vykonatelnosti a jedná se tedy o nezpůsobilý exekuční titul, což je důvodem pro zastavení exekuce. Navíc k tomuto návrhu by bylo dobré doložit i potvrzení o pravidelných měsíčních platbách, které musely oprávněnému přicházet na účet, popřípadě i kopií zřízení trvalého příkazu v bance, z něhož bude zřejmé, že tyto peníze maminka pravidelně hradí a hradila na účet oprávněného a že exekuce by tedy měla být zastavena v rozsahu úhrady a že se důrazně ohrazujete rovněž proti výpočtu příslušenství pohledávky, neboť z důvodu výše popsaných a doložených úhrad toto neodpovídá skutečnosti a s tím souvisejícím i výpočtem ostatních nákladů, a to včetně nákladů exekuce a nákladů oprávněného. O platbách by bylo vhodné doložit i výpisy z účtu nebo kopie ústřižků složenek, nebo potvrzení z bankomatu, čímž svá tvrzení rovněž doložíte. Dále můžete rovněž vznést i námitku promlčení, kdy právo oprávněného exekučně vymáhat pohledávku po povinném se promlčí po 10 letech od právní moci exekučního titulu (rozhodnutí, na jehož základě je tato pohledávka vymáhána). V těch listinách co Vám byly doručeny by měl být uveden i den vydání tohoto rozhodnutí, pokud je toto rozhodnutí starší 10 let lze argumentovat i promlčením, jinak tak nečiňte, bylo by to zbytečné, ale výše uvedené argumenty uvést můžete. Přeji celé Vaší rodině hodně štěstí a pevné nervy. Případně bych uvažovala o poradě s advokátem. Kontakty na advokáta naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz.