Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.546.446

Exekuce podílu s.r.o. - zadlužený společník s.r.o.

Odesláno: 
Otevřeno 1431 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
v prosinci roku 2014 dva společníci založili společnost s. r. o. s počátečním kapitálem 100.000 Kč a každý z nich vložil jeho polovinu.
V první polovině roku 2015 byly peníze převedeny na pokladnu a poté vybrány jedním ze společníků. Tentýž společník se poté dostal do finančních potíží a v půlce roku byl jeho obchodní podíl postižen exekučním příkazem. Společnost za celou dobu své existence byla v nečinnosti a kromě základního kapitálu, který byl vybrán, nevlastní žádný jiný majetek. Jakou hodnotu tedy má postihnutý podíl a jakým způsobem se dokáže, že peníze na pokladně nejsou, když je společník vybral bez potvrzení, případně jak by taková událost vypadala z hlediska účetního?
Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, z účetního hlediska Vám neporadím, protože nejsem účetní, ale právník. To je nutné řešit s účetním, ale mám za to, že ani on nečaruje a peníze byly prostě zpronevěřeny druhým společníkem. Tak to na mě, alespoň působí.
Z hlediska exekuce bude zpeněžen obchodní podíl povinného patrně v dražbě a je otázkou, zda vůbec bude prodán, a pokud ano, za jakou cenu. Pokud by tento podíl byl prodán, tak druhým společníkem by byl nabyvatel tohoto obchodního podílu a výtěžek zpeněžení obchodního podílu povinného by byl požit k úhradě exekučně vymáhané pohledávky. Na základě protokolu o dražbě a rozvrhového usnesení by po doručení těchto listin rejstříkovému soudu (soudu dle sídla společnosti) by měl být proveden výmaz záznamu o exekuci postižením obchodního podílu povinného, neboť tento by již nebyl společníkem dané společnosti.