Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.549.192

Exekuce pro dluhy manželky z podnikání v době manželství (manželství rozvedeno)

Odesláno: 
Otevřeno 1303 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
potřebuji poradit s exekucí - dražbou na rodinný dům. Moje, dnes (15.07.2016) bývalá manželka, momentálně je ve vězení, nesplatila kreditní kartu na své IČ, o úvěru jsem nevěděl.
Jsme rozvedeni, máme rozhodnutím soudu rozdělený majetek. Dluh z kreditní karty je jen bývalé manželky, dražený dům zase jen můj.
Poraďte mi, prosím, jak nejrychleji výkon rozhodnutí prodejem mé nemovitosti zastavit, zrušit.
Děkuji.
 
Zdravím Vás, zde bude nejlepší pokud k soudnímu exekutorovi podáte v souladu s ust. 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 368 odst. 1 písm. h) občanský soudní řád (zákon 99/1963 Sb.), s tím, že je nutné argumentovat tak, že Vaše manželství bylo pravomocně rozvedeno, což je nutné doložit kopií rozsudku o rozvodu manželství a dále i kopii dohody o vypořádání Vašeho SJM (společné jmění manželů), dále bych doložila i aktuální výpis z katastru nemovitostí, ze kterého jasně vyplývá, že jste jediným vlastníkem dražené nemovitosti a že povinnou je pouze Vaše bývalá manželka. Z výše uvedených skutečností tedy vyplývá, že se jedná pouze o dluh Vaší bývalé ženy a že jelikož je manželství rozvedeno a majetek po rozvodu je vypořádán, a to tak, že dražená nemovitost je pouze Vaším majetkem, je tu tedy zákonný důvod pro zastavení exekuce, neboť exekucí je postižena nemovitost, která není ve vlastnictví povinného, ale ve Vašem vlastnictví a Vy nejste povinný. Druhou možností by ještě bylo uhradit exekučně vymáhanou částku soudnímu exekutorovi, a ten by následně exekuci zastavil z důvodu úhrady celé vymáhané částky.