Počet stránek ve webu: 43.154


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.519.596

Exekuce na účet osoby bydlící s dlužníkem - může exekutor peníze na účtě nedlužníka zabavit?

Odesláno: 
Otevřeno 1137 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
již jednou nám Vaše stránky pomohly v těžké situaci. Proto se na Vás obracím s navazujícím problémem. Já i manželka máme exekuce na plat (postupně splácíme). Nové dluhy nevznikají. V červenci 2016 starší syn dosáhl věku 18 let a stále bydlí s námi v naší domácnosti (pronajatý byt, půjčený nábytek ošetřený smlouvou, aby na nás nemohl exekutor).
Pokud si syn založí svůj bankovní účet, spoření apod, může se na něj dostat exekutor a zablokovat ho? Stejně jako to udělal na našich účtech s manželkou? (my kvůli tomuto máme účet vedený na někoho jiného).
Pokud bude mít svůj bankovní účet a adresu trvalého bydliště jinde než my, bude chráněný, aby na něj exekutor nemohl? Jde mi o to, aby po dobu kdy bude mít s námi společnou adresu/bydlení mohl vést normální život (chodí na brigády a neradi bychom, aby přišel o své peníze). Mockrát Vám děkuji za odpověď. S přáním hezkého dne, N.
 
Zdravím Vás, exekutor nemůže zablokovat účet jiného než povinného nebo manžela povinného, proto by měl být účet Vašeho syna uchráněn. Jediná situace, kdy by účet syna povinného (povinných) mohl být tzv. zablokován je situace, kdy syn by měl shodné jméno jako jeho otec povinný, a proto by banka omylem tento účet syna uvedla jako účet jeho otce.
Pokud má syn jiné křestní jméno než jeho otec, je synův účet chráněn před exekucí na majetek otce. Pokud bude mít syn adresu trvalého pobytu odlišnou od adresy rodičů, exekutor Vašeho syna nenavštíví.