Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.446.938

Znemožnění dobrovolného splacení dluhu exekutorem

Odesláno: 
Otevřeno 1228 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
nedoplatila jsem část dluhu pojišťovně Allianz za povinné ručení. Poslala jsem část právníkovi, který to vyřizoval. Část jemu, část na účet pojišťovny. Pak mi přišlo, ze mám doplatit 982 korun. Předexekuční řízení. V tu chvíli jsem je neměla a zapomněla jsem na to. Poslal jsem to po termínu 13. 7. 2016, ale to už to dali na exekuci. 4.8. Odeslali exekuci s tím, ze pokud to uhradím do 30 dní, musím zaplatit 8 302,50 po 30 dnech 12 245, přičemž cituji: "pohledávka ve výši 0, - a jejího příslušenství, tj náklady nalezaciho řízení 982". Před lhůtou 30 dní jsem zavolala, že to uhradím do konce lhůty za sníženou cenu a obratem do hodiny mi zablokovali bankovní účet, kde jsem měla peníze na uhrazení. Chci jim to uhradit, ale sdělili mi, že účet neodblokuji a po nabytí právní moci exekuce (tj. 4.9.) si částku stejnou z účtu. Takže zaplatila 982 korun, teď nemám nic a z čeho to mám zaplatit? Navíc to nemůžu stihnout ve lhůtě.
Prý lidi lžou a peníze neposílali. Mají at takové oprávnění to navýšit 12x a znemožnit plněni?
 
Zdravím Vás, pokud máte důkaz, že jste částku 982, - Kč uhradila do té doby než oprávněný podal návrh na nařízení exekuce, je možné podat návrh na zastavení exekuce podle § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. g) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Argumentujte tak, že jste částku ve výši 982, - Kč uhradila již dne 13.7.2016, s tím, že oprávněný podal návrh na nařízení exekuce až dne 4.8.2016, tedy po úhradě pohledávky. K tomuto návrhu je však nutné doložit i důkaz o úhradě této částky, např. úředně ověřenou kopii ústřižku složenky, výpisu z účtu či potvrzení bankomatu o platbě. Mám za to, že exekuce by měla být v rozsahu úhrad zastavena. Jen je problém, to příslušenství, tedy úroky z prodlení, které nemusí být nulové, ale většinou dosahují určité výše.
Proto mám za to, že částka je přiměřená, protože zejména u nízkých částek je poté celková částka požadovaná po povinném několika násobně vyšší, neboť se hadí i náklady oprávněného a náklady a odměna exekutora.
Dále uvádím, že v případě blokace účtu, můžete pobočku banky, u které je blokovaný účet veden požádat v souladu s ust. § 304b odst. 1 občanského soudního řádu o výplatu tzv. nezabavitelné částky, která činí dvojnásobek životního minima, tj. cca 6820, - Kč, tato částka by Vám měla být bankou na základě Vaší žádosti vyplacena. Vězte však, že o výplatu nezabavitelné částky z účtu povinného lze požádat pouze jedenkrát po celou dobu vedení exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného. Proto Vám doporučuji se v práci dohodnout na výplatě mzdy v hotovosti či na složenku. Popřípadě rovněž můžete počkat až si exekutor tyto peníze strhne a dojde k úhradě exekuce, ale návrh na zastavení exekuce dle ust. § 268 odst. 1 písm. g) občanského soudního řádu bych na Vašem místě podala.