Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.536.185

Oddlužení manželky při zadlužení manžela ještě před svatbou - postup

Odesláno: 
Otevřeno 3054 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
Prosím o radu jak oddlužnit manželku, když mé dluhy vznikly před manželstvím, a ona jen na to doplácí, o dluzích jsem pořádně ani sám nevěděl ale jsou moje, je možné při rozvodu sepsat nějakou listinu kde uznávám celkovou výši dluhů a že jsou moje, a ona po rozvodu bude bez dluhů, nechci jí komplikovat život, exekuce splácím pravidelně. Nicméně ji už zablokovaly účet také a to jsem nechtěl aby se jí to dotklo jakýmkoliv způsobem. Můžete mi poradit jak ji zbavit této povinnosti a problému do kterého jsem ji dostal já a chci ji od toho oprostit?
předem moc děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, mám za to, že dohoda o zúžení SJM (apoleční jeméní manželů) by ve Vašem případě nebylo řešením, neboť dluhy vznikly předtím, než by byla tato dohoda sepsána.
Pokud se rozvádíte, bude Vaše SJM vypořádáno v řízení před soudem, což by mohlo Vaší manželce pomoci.
Dalším řešením je podání insolvenčního návrhu na povolení oddlužení manželů. Nicméně i v rámci insolvence či návrhu na povolení oddlužení je nutné splnit několik podmínek, a to, že:
- máte více závazků u více věřitelů,
- tyto závazky jsou po splatnosti více než 30 dnů
- jste schopni ze svých příjmů uhradit alespoň 30% všech závazků Vašich nezajištěných věřitelů (běžné půjčky, úvěry, .) a
- ze svých příjmů jste schopni rovněž uhradit i odměnu insolvenčního správce ve výši 98.010,- Kč.
Mám za to, že podmínku mnohosti věřitelů a závazků po splatnosti splňujete. Další podmínky si již musíte vyhodnotit Vy sami.
Jen uvádím, že příjmy je možné navýšit i formou darovací smlouvy či smlouvy o důchodu se solventním dárcem či poskytovatelem důchodu. Dárce by neměl být ani v insolvenci a na jeho majetek by neměla být uvalena exekuce. Darovací smlouva či smlouva o důchodu musí být v souladu s ust. § 392 odst. 3 insolvenčního zákona (zákon 182/2006 Sb.), opatřena úředně ověřeným podpisem dárce či poskytovatele důchodu.
Insolvenční návrh se podává pouze na speciálním formuláři, který lze stáhnout a vytisknout na stránkách http://www.justice.cz.
K insolvenčnímu návrhu je nutné přiložit tyto přílohy:
- seznam majetku
- seznam všech závazků dlužníků s uvedením aktuální výše závazků dlužníka
- seznam zaměstnanců dlužníků
- seznam dlužníkových dlužníků
- prohlášení o podnikání u obou dlužníků
- dále je nutné doložit i příjmy obou dlužníků za poslední 3 roky před podáním insolvenčního návrhu
- manželů i prohlášení o tom, že vás majetek se bude pro účely zpeněžení majetkové podstaty považovat za mejetek v SJM,
- vznik a výše závazků by měly být doloženy
listinami, tedy smlouvami, výzvami k úhradám, vyčíslením výše závazků dlužníka jednotlivými věřiteli, soudními rozhodnutími, a exekučními příkazy nebo vyčíslením celkové dlužné částky od soudních exekutorů.
S ohledem na výše uvedené je nejlepší podání insolvenčního návrhu konzultovat s lidmi, kteří se touto problematikou zabývají. Vím, že v některých krajských městech, např. Ústí nad Labem existují i poradny při finanční tísni. Tyto poradny svým klientům zdarma a dobře insolvenční návrhy zpracovávají, neboť se jedná o právníky, kteří problematice insolvečního řízení rozumí.