Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.520.656

Dluh ze sociálního a zdravotního pojištění - insolvence, oddlužení, osobní bankrot

Odesláno: 
Otevřeno 1793 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chci se zeptat, zda mohu usilovat o insolvenci, když mé dluhy jsou z podnikání (ČSSZ a VZP). V současné době nesplňuji díky malému platu podmínky, ale napadlo mě, že většinu dluhu tvoří penále. Lze nějak dosáhnout prominutí penále, a tím podstatně snížit dluh a tím pádem "dosáhnout" na insolvenci? Lze popř. nějak při insolvenci brát v potaz mého manžela, resp. že on by mi podepsal darovací smlouvu na určitou částku? Mně lze z platu brát 800, -, měsíční splátka by ale kvůli výši dluhů měla být i s platbou insolvenčnímu správci 6.000,-/měsíčně.
Děkuji předem za odpověď a zdravím!
 
Zdravím Vás, mám za to, že o oddlužení mohou usilovat i živnostníci a podnikatelé, kteří mají dluhy z podnikání. Dlužník však musí počítat i s tím, že věřitel u dluhu z podnikání může oddlužení podmínit podmínkou např. 100% úhrady své pohledávky, což rovněž není zcela vyloučeno.
Pokud by se Vám Váš manžel zavázal po dobu oddlužení poskytovat dar, insolvenční soud by s tímto příjmem počítal a zcela by jej zahrnul jako plnění pro účely oddlužení, což znamená, že celý tento příjem z darovací smlouvy by byl použit pro účely oddlužení plněním splátkového kalendáře. Mějte však na paměti, že jsou dvě formy oddlužení (plnění splátkového kalendáře, ale rovněž i zpeněžení majetkové podstaty). V případě vysokého daru je nutné rovněž doložit i příjmy dárce, tedy např, manžela. Uvádím, že darovacích smluv můžete mít i více.
Závěrem uvádím, že pochopitelně můžete požádat své věřitele o odpuštění příslušenství a tedy penále, ale na odpuštění penále není právní nárok, proto je nutné tuto žádost sepsat co nejlépe.