Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.534.314

Exekuce plátce DPH - DPH zaplatil obchodní partner, vymáhání DPH po hlavním dlužníkovi

Odesláno: 
Otevřeno 681 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Jako plátce DPH jsme fakturovali nespolehlivému plátci DPH, který ji neodvedl. Finanční úřad FÚ nárokoval platbu po nás, my se domluvili na splátkovém kalendáři, takže dluh řádně splácíme. Co s nespolehlivým plátcem DPH? Zdali máme nějakou možnost (a šanci vyhrát) jít do sporu s ním o to DPH, které musíme uhradit FÚ. Rád bych převedl obchodní podíly ve své firmě na jednatele společnosti. Tento je ale už několik let pod dohledem exekutora, kde mu narůstá dluh. Je reálné, že exekutor okamžitě zabaví majetek firmy? Samozřejmě, že ve firmě bude mít splacený základní kapitál.
Děkuji
 
Zdravím Vás, předtím něž půjdete s kýmkoli do soudního sporu je vždy nejlepší se předtím poradit s advokátem a případně se v této věci nechat právně zastoupit, a to proto, že advokát má bohatou praxi v sepisování žalob a navíc je schopen svého klienta kvalitně zastoupit v řízení před soudy. Vám jen doporučuji vzít si k advokátovi veškeré podklady, které k věci máte. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz.
Pokud byste převedl obchodní podíl na člověka, který je v exekuci je nutné vždy počítat i s exekučním postižením obchodních podílů povinného. Skutečnost, že je splacen základní kapitál je v tomto případě irelevantní. Splacení základního kapitálu má vliv na ručení společníka za závazky společnosti, nemá to však vliv na exekuci jako takovou. Navíc je-li tento člověk v exekuci není příliš rozumné na něj převádět jakýkoli majetek, a to včetně obchodního podílu, právě proto, že by tento majetek mohl být skutečně exekučně zabaven.