Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.520.856

Insolvence manžela a schválení hypotéky manželky

Odesláno: 
Otevřeno 1543 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
Manžel je v insolvenci od 01/2017 a vstoupil do ní v době, když jsme už byli manželé. Sháníme nové bydlení a naskytla se nám možnost koupit dům za skvělou cenu a v lokalitě, kterou chceme. Já mám momentálně rodičovský příspěvek a do práce nastupuji v září 2019. Můj čistý plat v práci bude 17 000. Je nějaký způsob, jak bych si mohla vzít hypotéku jen sama na sebe (kvůli mému příjmu asi až 09/2019), když je manžel stále v insolvenci? Máme společně dvě děti (1 a 2 roky).

A bylo by řešení se rozvést, abych mohla o hypotéku žádat sama? Uvažujeme i nad variantou půjčit si a doplatit zbytek dluhu, který má manžel v insolvenci (cca 200 tisíc), ale jestli to správně chápu, tak by stejně trvalo dalších 5 let, než bychom na hypotéku společně dosáhli.

Dům je pro nás jako stvořený a náklady na splacení hypotéky a energií by byly srovnatelné s našim dnešním nájmem, proto jsme si jistí, že jsme schopni splácet hypotéku bez problémů. Jsme ochotni udělat pro to, co bude v našich silách, abychom si dům mohli pořídit.

Moc děkuji za vaši odpověď.
 
Dobrý den,
Váš dotaz se primárně netýká insolvence, avšak všeobecně mám za to, že byste měli se získáním hypotéčního úvěru velký problém.
Pokud je manžel v insolvenci, žádná z bank nepřistoupí na podmínku poskytnutí hypotéčního úvěru takové osobě, takže manžel jako spoludlužník nepřipadá v úvahu.
Teoretickým řešením je zúžení společného jmění formou notářského zápisu s tím, že o hypotéční úvěr budete žádat pouze Vy. S ohledem na čistou mzdu ve výši 17 tis. Kč však můžete žádat o úvěr maximálně co do 9násobku Vašeho ročního příjmu, tj. do 1,8 mil. Kč s tím, že ve Vašem případě splátka nesmí přesáhnout 45 % Vašeho příjmu, tj. 7 650,00 Kč, a hypotéční úvěr může být pouze do výše 80 % kupní ceny nemovitosti (20 % tedy již musíte mít ze svých úspor).
S ohledem na výše uvedené mám za to, že otázku možnosti hypotéčního úvěru musíte konzultovat předně s hypotéčním poradcem, jelikož byste na hypotéku vůbec nemuseli dosáhnout.