Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.858

Exekuce na rodičovský příspěvek a přídavky na dítě - hrozí i exekuce účtu v bance?

Odesláno: 
Otevřeno 399 x
5 odpovědí
 
Dobrý den,
přišel mi dopis "exekuční příkaz ke srážkám ze mzdy a jiných příjmů." Beru rodičovský příspěvek 10.000 Kč a přídavky na dítě 800 Kč. Jsem vdaná.
Na účet mi chodí i manželova výplata a mě zajímá jestli budou tedy strhávat dluh z rodičovské a nezablokuji mi účet. Kolik můžou strhávat?
Děkuji.
 
Dobrý den, pokud je proti Vám vedena exekuce, exekutor bude dluh vymáhat všemi zákonnými prostředky, tj. nejen jedním způsobem. Ze mzdy a jiných příjmů Vám nesmí strhnout dvojnásobek životního minima + částky na vyživované osoby. Pokud máte vedený účet, exekutor Vám jej s jistotou zablokuje. Skutečnost, že na něj chodí výplata manžela, je pro exkeutora nerozhodná a prostředky zajistí. Doporučuji Vám proto, aby si Váš manžel nechal vyplácet výplatu jinak, nejlépe v hotovosti nebo na účet spolehlivé osoby, neboť jeho vlastní účet by byl také zajištěn.
 
Dobrý den a proč tedy vůbec posílají dopis o srážkách ze mzdy když stejně zablokují účet?
 
Dobrý den, exekutor vymáhá pohledávku oprávněného všemi zákonnými způsoby, například současně srážkami ze mzdy i postižením účtu povinného. Exekuční příkaz, kterým by by postižen Váš účet, by Vám tak byl rovněž doručován.
 
Dobrý den a když si nechá manžel poslat výplatu na dětský účet na to mi sáhnout nemůžou? Když je exekuce na ně? Děkuji
 
Dobrý den, pokud je exekuce vedena na Vás, tzv. dětský účet exekutor zablokovat nemůže, neboť se jedná o účet osoby rozdílné od povinného (tedy Vás) a takový účet exekuci nepodléhá.