Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (3 hlasů)

1.8.2023 se budu vracet do zaměstnání po 3 leté rodičovské dovolené. Před odchodem na mateřskou jsem pracovala pozici přední dělnice (3. mzdová třída) a dělala turnusové směny. Nyní jsem se domluvila na nástupu pouze na ranní směnu kvůli dětem, ale zaměstnavatel mi chce kvůli převodu na ranní přeřadit do výroby a snížit platovou třídu na 2.

Vlastně mi tvrdí, že je to něco za něco (on mi vyjde vstříc s pracovní dobou a já podepíšu snížení třídy a převod na dělníka ve výrobě). Jedná se o velkou firmu a přední dělnice chodí pouze na turnusy. Má zaměstnavatel právo mě takto "natlačit" na podepsání pro mě nevýhodné smlouvy nebo se nemám nechat, nepodepsat a trvat si na původním zařazení? V případě, že by nesouhlasil a propustili by mě pro nadbytečnost, mám nárok na odstupné 3 měsíce a 2 měsíční výpovědní lhůtu? Děkuji za odpověď. S pozdravem Albína.

 

ODPOVĚĎ:
Důležité je, co máte uvedeno v pracovní smlouvě. Zaměstnavatel je povinen přidělovat zaměstnanci práci dle pracovní smlouvy a na druhou stranu je zaměstnanec povinen vykonávat práci dle pracovní smlouvy. Vyjít vstříc zaměstnankyni tak, aby mohla pečovat o malé děti, v zásadě není povinností zaměstnavatele. Můžete proto trvat na původním znění pracovní smlouvy, toto znění se však také týká Vás a zaměstnavatel může trvat na vykonávání práce podle ní bez úpravy pracovní doby.
Záleží proto na dohodě mezi Vámi a zaměstnavatelem.
Výpověď pro nadbytečnost by neměla přicházet vůbec v úvahu, pokud nedošlo k organizační změně u zaměstnavatele.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.