Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji v tiskárně, kde jsou zaměstnáni i vězni z nedaleké věznice. V mém okolí pracoval i jeden odsouzený, který se vždy usmíval, pokaždé pozdravil a byl velice ochotný s čímkoli pomoct. Jednoho dne nepřišel a já se dozvěděla, že závažně onemocněl a půjde na operaci. Bylo mi ho moc líto a vím jak je to těžké s něčím takovým se vyrovnat, obzvláště ve vězení.

Proto jsem mu poslala dopis, že nám chybí, že je tady bez něj smutno a pár veselých příhod z mého života. Nic co by nějak poškozovalo firmu. Napsala jsem i adresu, kdyby chtěl odepsat.   Za pár dní si mě vedoucí pozval do kanceláře, že mu z věznice poslali, patrně e-mailem, okopírovaný můj dopis, a měli nějaké stížnosti, že navazuji vztahy z vězni.   Vedoucí po mě chtěl vysvětlení. Bylo to pro mě dost trapné a ponižující. Věděla jsem, že ve věznici budou dopis pravděpodobně kontrolovat, ale tohle jsem opravdu nečekala. Měli právo posílat můj osobní dopis mému zaměstnavateli? Jestli ne jak se mohu bránit, mohu podat stížnost?   Děkuji za odpověď Květoslava.

 

ODPOVĚĎ:
Domnívám se, že jednáním věznice bylo zasaženo do Vašeho práva na zachování tajemství soukromých listin (listovní tajemství).
Oprávnění věznice kontrolovat obsah došlé pošty je zakotveno v § 17/1 a 2 zákona o výkonu trestu odnětí svobody, dle něhož platí, že:
„Odsouzený má právo přijímat a na svůj náklad odesílat písemná sdělení … bez omezení, …
Vězeňská služba je oprávněna provádět kontrolu korespondence … přitom je oprávněna seznámit se s obsahem zasílaných písemností. Pokud obsah korespondence zakládá podezření, že je připravován nebo páchán trestný čin, Vězeňská služba korespondenci zadrží a předá ji orgánu činnému v trestním řízení. “
Z platné právní úpravy nevyplývá oprávnění vězeňské služby zasílat Váš soukromý dopis (resp. jeho kopii) třetí osobě (zde Vašemu zaměstnavateli). V tomto ohledu je nerozhodné, že s dotyčným vězněm jste se seznámila při výkonu práce – stále se jednalo o soukromou korespondenci, po které Vašemu zaměstnavateli nic není (což byla vězeňská služba povinna respektovat).
V souvislosti s výše uvedeným připomínám, že dle § 86 občanského zákoníku platí, že:
„Nikdo nesmí zasáhnout do soukromí jiného, nemá-li k tomu zákonný důvod. Zejména nelze bez svolení člověka narušit jeho soukromé prostory, sledovat jeho soukromý život nebo pořizovat o tom zvukový nebo obrazový záznam, využívat takové či jiné záznamy pořízené o soukromém životě člověka třetí osobou, nebo takové záznamy o jeho soukromém životě šířit. Ve stejném rozsahu jsou chráněny i soukromé písemnosti osobní povahy. “
Dle § 82/1 občanského zákoníku pak platí, že:
„Člověk, jehož osobnost byla dotčena, má právo domáhat se toho, aby bylo od neoprávněného zásahu upuštěno nebo aby byl odstraněn jeho následek. “
Na postup věznice si proto můžete písemně stěžovat a domáhat se například písemné omluvy.
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 169/1999 Sb. , o výkonu trestu odnětí svobody a o změně některých souvisejících zákonů
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.